Tips

5 saker du bör tänka på när du ska köpa hälsokost

  • Handla hos en erkänd och välrenommerad e-butik för hälsokost
  • Granska innehållsförteckningen om du är osäker på vad en viss produkt verkligen innehåller.
  • Välj helst hälsokost och tillskott som är naturliga.
  • Var skeptisk mot tillskott som verkar ”för bra för att vara sanna”.
  • Om du har något hälsoproblem, rådgör med din läkare innan du använder ett tillskott.

Hälsokost
Hälsokost, hälsomat, är livsmedel som anses vara hälsobefrämjande. Det finns dock strikta regler för vad man får påstå i marknadsföringen kring dessa livsmedel. Hälsokost ska inte förväxlas med naturläkemedel.

Kosttillskott
Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande. Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Viktminskning
Viktminskning, eller bantning, betyder att hålla sig till en tillfällig och systematiskt förändrad diet i försök att minska i vikt, dock inte en kost som uteslutande består av vätska vilket kallas att fasta. Banting och motion är de första åtgärder som bariatrin föreslår vid sjuklig fetma.

Ordet har sitt ursprung från en man vid namn William Banting. Han levde 1797-1878 i London och hade stora problem med sin övervikt. När han pensionerades slutade han äta socker och stärkelserik mat; detta ledde till att han gick ner i vikt. Han gav senare ut en bok som hette Letter on Corpulence Addressed to the Public där han presenterade sin metod, the Banting method, som senare kom att användas som ett verb med betydelsen att minska sin vikt.

Bantning går ut på att förbruka mer energi än man tar in genom mat. Detta kan göras på många olika sätt: Minska sitt energiintag genom att äta mindre energirik mat eller mindre portioner. Öka sin energiförbränning genom att till exempel motionera mer. Någon kombination av ovanstående.

Vid bantning är det viktigt att se till att kroppen ändå får i sig vitaminer, mineraler och proteiner. Annars finns risk för att bantningen leder till näringsbrist.

Diet
Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor. Ofta används begreppet diet som en beteckning på innebär att någon anpassar kosten eller utesluter saker ur den av hälsoskäl. Dieter kan till exempel vara fria från socker, animaliska produkter, mjölk, gluten mm. Många dieter är en del av bantning.

GI metoden
GI metoden bygger på vetenskap och grunderna är enkla. Grundtanken ligger i att det inte bara är hur mycket man äter som påverkar hälsan, utan även hur "snabb" maten är.

GI-metoden är ett val av kost som förordar långsamma kolhydrater på bekostnad av födoämnen som innehåller enklare sockerarter. Detta medför en jämnare blodsockerkurva och långsammare utsöndring av insulin, vilket anses vara hälsosamt. Den viktnedgångsmetod som kallas "GI-metoden" i media är ofta mer fokuserad på att utesluta kolhydrater (mer lik Atkinsdieten) än att äta kolhydrater med lågt GI.

I början möttes GI med blandad kritik men har under senare år etablerat sig som en erkänd och effektiv metod. Forskare världen runt har i flertalet studier gett stöd åt GI metoden och dess framgångsrika effekter på viktminskning.

Enkla tips om hälsokost och kosttillskott!
Bland kosttillskott som är populära bland dem som vill leva sunt finns bland annat måltidsersättningar, proteinpulver, vitaminer/mineraler, antioxidanter samt energigivande drycker.

  • Om du tränar mycket kan hälsokost i form av proteinpulver rekommenderas.
  • Vill du gå ner i vikt kan du byta ut något eller några av dagens mål mot en måltidsersättning.
  • Vill du upprätthålla en god hälsa och undvika sjukdomar är vitaminer, mineraler och antioxidanter bra val.

Du måste kunna lita på att allt du stoppar i munnen är fördelaktigt för din hälsa. När du köper hälsokost och kosttillskott på nätet bör du alltså ta några försiktighetsåtgärder.

  1. För det första ska du se till att du handlar hos en e-butik för hälsokost som verkar förtroendeingivande. Väljer du någon av de större svenska e-butikerna kan du känna dig trygg och säker när du handlar.
  2. För det andra gör du klokt i att undersöka innehållet i den vara du är intresserad av. Om du är det minsta osäker på någon ingrediens är det förmodligen bättre att välja en annan produkt.

Lycka till!

Se nästa sida för: ett urval rekommenderade e-butiker som säljer hälsokost!

job centre online job search